Naša spletna stran za izboljšanje uporabniške izkušnje in analizo obiska uporablja piškotke. Informacije o piškotkih in pravna podlaga.
IZBERITE DRŽAVO:

Nasveti za nego pohištva iz lesa, stekla in kovine

Nakup novega pohištva je prijetna in nepozabna izkušnja. Tudi postopek odpiranja ravnokar prispelega paketa prinaša zadovoljstvo: vdihavanje vonja naravnega lesa ali dotik sijajne gladke površine hladne kovine – takšni trenutki vas resnično razveselijo in osrečijo.

Pa vendar je nakup pohištva in izbira primernega mesta zanj v hiši ali stanovanju le polovica uspeha. Da bi izdelek lahko zvesto služil času, ki mu je bil predviden, ne da bi pri tem izgubil prvotnega videza in funkcionalnost, mu je treba zagotoviti ustrezno nego in preventivo. Slednje je seveda v celoti odvisno od vrste materiala. Poglejmo si, kakšna je priporočljiva nega različnih materialov.

Naravni les

Glavni sovražnik lesenega pohištva je občutljivost na vlago. Zaradi prekomerne vlage les lahko nabrekne. Pomanjkanje le te, nasprotno, vodi do izsušitve izdelka. Najslabše pa je, če se ozračje v zaprtih prostorih nenehno spreminja. Poleg tega lahko sončni žarki, kemične tekočine, mehanski vplivi itd. v takšni in drugačni meri vplivajo na strukturo in videz lesene površine.

Kako skrbeti za pohištvo iz naravnega lesa?

 • Ustvarite razmeroma konstantno notranjo temperaturo;
 • na pohištvo ne postavljajte vročih predmetov, izogibajte se razlitju kemičnih tekočin;
 • opremite notranjost tako, da je izpostavljenost pohištva sončni svetlobi čim manjša;
 • občasno obrišite les, po potrebi uporabite lak.

Katere pripomočke lahko uporabljate?

 • Sestavine laka odstranijo umazanijo s površine, ji dajo sijaj in ustvarijo zaščitno plast pred vlago in sončno svetlobo.
 • Odstrani umazanijo in pohištvu dajo spektakularen videz. Na površini ustvari tudi zaščitni film.
 • 'Ljudski pripomočki'. Obstaja zelo veliko takšnih različic. Med priljubljenimi komponentami lahko omenimo rastlinska olja, kis, limonin sok in druge. Učinkovitost sredstev iz te kategorije je treba jemati z rezervo, saj lahko posamezne komponente ne le izboljšajo leseno površino, pač pa ji lahko tudi škodujejo.

Zgoraj navedena priporočila veljajo tudi za materiale, ki imitirajo naravni les, na primer MDF-plošče.

Steklo

Steklo je lep in estetsko privlačen material, ki se dobro ujema z drugimi materiali. Uporablja se kot vložki za omarno pohištvo ali kot samostojen material (na primer steklena mizica). Steklo je vizualno zelo privlačno in zanimivo, vendar boste morali zanj tudi redno skrbeti, da ne boste poslabšali prvotnega videza.

Kako skrbeti za pohištvo s steklom?

 • Krhkost je glavna šibka stran stekla, zato je glavni in bistveni nasvet, da se karseda izognemo mehanskim poškodbam. Enako velja za prevoz pohištva, ki vsebuje steklo;
 • uporabite posebna kemična čistila za steklo. Ne uporabljajte abrazivnih čistil;
 • za vsakodnevno čiščenje prahu in odstranjevanje madežev s površine so najbolj primerne bombažne krpe ali krpe iz mikrovlaken;
 • da bi preprečili obrabo in se izognili vidnim sledem s prtom, prekrijte mizo s stekleno ploščo.

Kovina

Pohištvo (posamezni elementi, vložki itd.) iz kovine je praktično, trpežno in izgleda v koraku s časom. Iz te surovine so lahko narejene postelje, kovane klopi, stoli in še veliko več. Kar se tiče vzdrževanja, je kovina precej nezahteven material, vendar je vseeno treba nanjo paziti in zanjo skrbeti.

Kako skrbeti za pohištvo, ki je sestavljeno iz kovine?

 • Kovinsko pohištvo za dom je običajno prevlečeno s posebno raztopino (krom, baker ali pozlata). Takšno površino je treba redno čistiti. To najlažje naredite z mehko gobico ali mehko krpo. Kos flanela, namočen v kalijev dikromat, dobro deluje za poliranje;
 • odsvetovana je uporaba abrazivnih čistil (trdni delci namreč lahko pustijo praske na barvi);
 • pohištvo, ki je vse leto ali sezonsko na prostem, je treba občasno prebarvati z oljno barvo;
 • če je barvna polimerna prevleka odstopila, lahko težavo odpravimo s polimernim aerosolom. Uporablja se na očiščeni površini brez maščob;
 • temne madeže, ki se sčasoma lahko pojavijo na kovinski površini, je mogoče enostavno odstraniti z amonijakom.

V kolikor imate kakršna koli vprašanja o negi pohištva, se lahko vselej obrnete na naše strokovno podkovane svetovalce spletne trgovine Svetpohistva.si.


MNENJA STRANK

Stol Paesana natur

   Gal - 2021-01-25

Kvalitetni lepi stoli.

Postelja Muni 120x200 cm - črna

   Marjana - 2021-01-25

letveno dno ok, postelja primerna ceni, prešitje na vzglavju v realnosti vizualno izgleda dosti slabše kot na sliki, drugače postelja ok

+ postelja primerna ceni

Postelja Lavine - 120x190 cm

   Vanja - 2021-01-24

sem zelo zadovoljna, postelja, kot sem želela, tudi zaradi pomoči oz predstave prodajalec, prijaznost do stran, kar šteje veliko. Hvala in lep pozdrav.

Vzmetnica Polo - 90x200 cm

   NEA - 2021-01-23

Super,odlično

Vzmetnica Polo - 160x200 cm

   Cvetko - 2021-01-23

Upam da bo na dolgi rok takšna kot je sedaj. Zelo dobra vzmetnica. Poslali so mi celo "boljšo" vzmetnico Pocket roll II . Dostava ok.

Letveni pod Medico Lux 80x200 cm

   Cvetko - 2021-01-23

Zelo dobri podi. Že imam takšne v drugi postelji. Možnost nastavitve vzglavja je dodaten plus.

Stol Paesana natur

   Matjaž - 2021-01-21

Lepi stoli. Cena top. Dostava hitra. 10tka

+ Top...

Klop Cleo

   Katarina - 2021-01-21

Odličen izdelek!

GOR