Naša spletna stran za izboljšanje uporabniške izkušnje in analizo obiska uporablja piškotke. Informacije o piškotkih in pravna podlaga.
IZBERITE DRŽAVO:

Višina vzmetnice. Kakšno izbrati?

Eden najpomembnejših parametrov pri izbiri vzmetnice je višina. Običajno ta znaša od 5 do 25 cm. Kako razumeti razlike in katera je prava za vas? To bomo skušali pojasniti v nadaljevanju. Za začetek moramo razumeti, kako izbrati pravo višino za otroško ali odraslo ležišče, ker sta to dva bistveno različna segmenta spanja.

Za otroško ležišče izberemo nižjo višino
Povprečna višina oz. debelina otroškega ležišča je 4–15 cm. Starejši kot je vaš otrok, večja bo ta številka. Zelo pomembno je, da je osnova za spanje nad robom postelje. V nasprotnem primeru se lahko otrok poškoduje in si med spanjem zasluži nekaj dodatnih modric. Poleg tega spanje, kjer se bo otrok nenehno udarjal ob bok, milo rečeno, ne bo prijetno.

Nekaj ​​priporočil glede višine vzmetnice

 • Nižja vzmetnica iz kokosovega oreha je primerna za novorojenčke (od rojstva do 3 leta). Dojenčki morajo namreč spati le na trdi podlagi. Drugič: dojenčki ne potrebujejo visoke vzmetnice, ker tehtajo malo, zato z njo ne bodo pritiskali z visoko silo.
 • Bolj obsežno podlago za spanje lahko kupite otroku od 4. do 16. leta starosti. Postelja naj ostane trdna. Pri predšolskih in šoloobveznih otrocih se hrbtenica še naprej aktivno oblikuje, zato je treba skrbeti za zdrav razvoj mišično-skeletnega sistema. Odločilni dejavnik za izbiro višine ležišča bodo parametri stranic postelje. Zapomnite si, da ne smejo biti višje od ležišča.

Standardna višina vzmetnic z ortopedskim učinkom

Višina klasične vzmetnice se giblje od 15 do 25 cm. To je povprečje. Pod pritiskom telesne teže se zgornja plast ležišča povesi in to je povsem običajno. Če spite na robu in se z izbiro zmotite, imate lahko resne težave. Nelagodje bo nastalo zaradi togosti, ki jo boste čutili pod seboj.

Treba je paziti na nekaj pomembnih točk:

 • značilnosti vzmetnega bloka,
 • stopnja trdote,
 • polnilne plasti.

Precej visoka vzmetnica ima lahko nizek vzmetni blok. Zato bo pod težo popustil bolj kot običajno. Pomembna je tudi vrsta vzmeti. Sistem Bonnell bo bolj občutljiv na obremenitve, žepkasta vzmet pa bolje obdrži lastno obliko.

Razumljivo je, da je mehka površina bolj elastična. Če na takšni podlagi radi spite, izberite čim višji model. Trda površina je manj dovzetna za obremenitve in skoraj ne bo izgubila oblike.

Bodite pozorni na debelino polnilnih plasti. Kokosova vlakna tudi pod velikim pritiskom ne spremenijo oblike. Penasti materiali pa se bodo glede na gostoto odzvali na težo in se upognili. Poiščite vzmetnico s plastjo lateksa ali spominske pene. Te dve polnili sta še posebej občutljivi in njuna plast mora biti vsaj 3 cm. In višja, kot je ta številka, tem bolje bo.

Nadležišča in futoni: kakšna je razlika med namestitvijo in spanjem?

Proizvajalci so tekom razvoja nadležišč predstavili dve vrsti tankih podlag za spanje, ki sta si po videzu in značilnostih zelo podobni. Vendar med nadležiščem in futonom obstaja razlika, čeprav ni tako pomembna.

Futon je univerzalna tanka vzmetnica

Zgodovina teh izdelkov ima korenine na daljnem Japonskem. In kje Japonci spijo? Na tleh! Tako so futone, kot nekakšne debelejše preproge, uporabili za nočni počitek. Zjutraj so jih preprosto zložili in pospravili v omaro. V Evropi so tudi ti modeli pridobili popularnost, vendar v nekoliko drugačni smeri. Takšni izdelki so bili uporabljeni za izboljšanje obstoječih osnov za spanje. Pogosto so jih postavili na kavč, da bi izravnali površino, jo naredili tršo ali mehkejšo. Debelina takšnih izdelkov je 5–8 cm.

Nadležišča za udoben spanec

Nadležišča nimajo tako bogate zgodovine kot v futoni. Izumljeni so bili z enim posebnim namenom in to je izboljšati kakovost spanja na obstoječi osnovi, pa naj gre za staro vzmetnico ali kavč. Nezaželeno jih je zložiti in shraniti v zviti obliki. Tvegate, da boste poškodovali polnila in porušili njihovo celovitost. Ta izdelek je primeren za izboljšanje anatomskih lastnosti vaše postelje in izravnavo nepravilnosti na površini. Debelina je približno 3 cm, kar je dovolj za udobnejše in močnejše spanje.

Za kaj so primerna nadležišča?
 • Za najete apartmaje (popolnoma se prilegajo staremu kavču ali vzmetnici),
 • počitniške hiše,
 • za ukvarjanje s športom,
 • kampiranje (kompaktna velikost in majhna teža vam omogočata, da izdelek vzamete s seboj)
 • kot dodatno ležišče (v primeru, da gostje ostanejo pozno v noč bo še kako priročno),
 • za povečanje udobja obstoječe podlage za spanje.

Kako izbrati višino ležišča?

Nekaj splošnih priporočil:

 • če želite izmeriti višino ležišča, ki ga že imate, ga položite na tla, nanj postavite desko (ali kaj podobnega), vzemite ravnilo in izmerite razdaljo od tal do deske. To bo višina. Ta metoda vam bo prišla prav, če izbirate nov model glede na parametre starega.
 • Izmerite globino postelje z ravnilom. To je interval od lamelarne osnove do najvišje robne točke. Tej številki dodajte še 5–10 cm in dobili boste želeni parameter za ustrezno višino vašega ležišča.

Upamo, da vam bo naš članek pomagal izbrati vzmetnico na Svetpohistva.si za vse priložnosti! Uživajte v nakupovanju in zdrav spanec!


MNENJA STRANK

Boxspring postelja Merlin 160x200

   Klaudija - 2022-01-20

Odlična postelja! Zelo zadovoljni. Prav tako zelo pohvaljen odnos zaposlenih in pa zelo hitra dostava! Klaudija

Postelja Strumfeta 120x200

   Pika - 2022-01-16

Ugoden nakup in hitra dostava.

Stol Paesana bel

   Damjan - 2022-01-15

Kvalitetno in poceni!

Počivalnik Nevada črn

   Petra - 2022-01-15

Odlično!!

Omara za čevlje Valley

   Marjetla - 2022-01-15

Zelo lepa in kvalitetna omarica

Vzmetnica Planto - 180x200 cm

   Janja - 2022-01-14

Vzmetnica je super, prav tako pa pohvale za prijaznost pri svetovanju zaposlene. Pohvale za kvaliteto, ceno in nasvet.

+ Dobra vzmetnica za dobro ceno.

Garderobna omara z drsnimi vrati Dalmatia 215x200x58

   Ines - 2022-01-09

Omara ni ravna, na več koncih vogali ranirani.

Kavč z ležiščem Novelty 120 cm

   Zora - 2022-01-08

Z VAŠIM ARTIKLOM SMO ZADOVOLJNI IN DOSTAVO. VEČ KOT ODLIČNA OCENA. VELIK USPJEHA SE NAPREJ IN ZADOVOLJNI KUPCOV.
GOR