Naša spletna stran za izboljšanje uporabniške izkušnje in analizo obiska uporablja piškotke. Informacije o piškotkih in pravna podlaga.
IZBERITE DRŽAVO:

Linearna ali kotna sedežna garnitura

Proizvajalci običajno razdelijo kavče na kotne in linearne. Zdi se, da je vse jasno, vendar ni vedno tako! Izkazalo se je, da ima vsaka od teh oblik svoje oblikovalske značilnosti. Obstaja veliko različic linearnih in kotnih sedežnih garnitur. Skušajmo ugotoviti, katera je najboljša varianta za vas!

Lastnosti linearnih kavčev

Praviloma je ta vrsta oblazinjenega pohištva kompaktne velikosti. Globina sedeža bo odvisna od mehanizma transformacije, ki se uporablja za pretvorbo ležišče. Ta indikator se lahko giblje od 70 do 120 cm. Takšni modeli se enako dobro prilegajo v velike kot majhne dnevne sobe. Izberete lahko med številnimi različnimi variantami.

Značilnosti kotnih sedežnih garnitur

Pri kotnih garniturah je vse skupaj nekoliko bolj zapleteno. Uvodoma je treba vedeti, da obstajata dve različni obliki kotih sedežnih garnitur: L-oblika in U-oblika. Prva možnost je bolj primerna za majhne, druga pa za bolj prostorne prostore.

Z modularno kotno sedežno garnituro lahko samostojno spremenite njene elemente. Pogosto takšni modeli vključujejo tudi majhno klop, ki se lahko uporablja kot opora za noge ali kot mizica za kavo. Vse je odvisno od njenega videza. Vsekakor je kotni model primeren za tiste, ki se radi sprostijo v ležečem položaju. Dodatna prednost je možnost podaljšanja oz. možnost ležišča.

Obe različici kotnih garnitur sta lahko opremljeni s funkcionalnim udobnim naslonom. Ta se običajno pojavlja v dveh različicah. Ali s povsem ležečim hrbtiščem ali z udobnim naslonom za glavo, ki se mu lahko prilagodi tudi kot nagiba.

Pri obeh različicah je morda bolje razmisliti o garniturah brez naslonov za roke. To vam daje še vsaj en dodaten prostor za sedenje. Mnogi uporabniki ugotavljajo, da vizualno takšni izdelki izgledajo bolj elegantno in razbremenijo prostor. Še posebej velja o tem razmisliti, če je vaša družina zelo velika.

Kotne sedežne garniture imajo lahko tudi odlagalne police. Najpogosteje se nahajajo v naslonih za roke, služijo pa kot priročni prostor za odlaganje daljincev, kozarcev in drugih stvari.

Mehanizmi za pretvorbo v ležišče

Ne le velikost ležišča, ko je govora o konstrukcijah z možnostjo povečanja, je najpomembnejši faktor, ko gre za končno velikost ležišča oz. spalne površine, sam mehanizem za pretvorbo garniture v ležišče.

Vrste sistemov pri kotnih sedežnih garnitur:

  • Eurobook in sistem klik-klak za kompaktno spalno mesto,
  • sistem 'roll –out' in delfin – prostorno spalno mesto, skoraj popolnoma ravno,
  • harmonika omogoči ravno ležišče, velikost pa lahko precej variira: od zelo majhnega, do zelo velikega ležišča.

Ne pozabite: če izberete sedežno garnituro z mehanizmom za preoblikovanje, mora ta imeti dovolj prostora za spanje. Prisotnost zaboja oz. predala za shranjevanje posteljnine določa mehanizem preoblikovanja in proizvajalec. Ta možnost je zagotovo bonus, kajti kdo od nas si sredi noči želi 'raztovarjati omaro'?

 

Primerni tudi za pisarne

Obe različici sedežnih garnitur sta primerni tudi za ureditev pisarniškega prostora. Pomembno pa je razumeti, da bi morala biti njihova zasnova bolj skladna z uradnim slogom. Najpogosteje se za oblazinjenje kavčev v pisarnah izbere usnje, eko-usnje ali semiš. Ob minimalističnem slogu pisarn se bo v njej bolje znašel linearni, saj nase ne bo vlekel pretirane pozornosti.

Kateri kavč torej izbrati?

  • Če je v dnevni sobi dovolj prostora, je bolje kot linearno kupiti kotno sedežno garnituro. Je bistveno večja, nanjo se lahko udobno uležete in ima prostornejše (izvlečno) ležišče.
  • Iščete nenavadno notranjo rešitev? Bodite pozorni na t. i. otoške kavče.
  • Ali imate raje klasični slog? Linearni kavč je tisto, kar potrebujete. Odlikuje jih namreč preprostost. Hkrati lahko izberete popolnoma katero koli oblazinjeno tkanino, ki bo preoblikovala pohištvo.
  • Ali v vašem domu pogosto potrebujete dodatna ležišča? Bodite pozorni na kavče z izvlečnim ležiščem oz. pretvorbenih mehanizmom. Prepričajte se le, da je okoli njih dovolj prostora za končno postavitev.

V enem članku smo poskušali zbrati vse razlike med linearnimi in kotnimi sedežnimi garniturami, s čimer smo vam želeli pomagati, da boste bolje razumeli, katero je bolje kupiti. In ne pozabite: pohištvo ne sme biti le funkcionalno, v prvi vrsti vam mora biti pohištvo všeč. Zanesite se na svoj okus in naše nasvete in nikoli ne boste zgrešili! Če boste potrebovali kakšno dodatno pomoč pri izbiri sedežne garniture, lahko pokličite svetovalcev Svetpohistva.si.


MNENJA STRANK

Sedežna garnitura Litan

   Manca - 2022-08-10

dobra sedežna za to ceno

+ hitra dostava, odlična komunikacija. Sedežna ok, enostavna montaža

- jih še nisem opazila

Kavč Vary

   zdenka - 2022-08-09

super, pomembni so fedri

Postelja v omari BC-06 - 90x200 cm - bela

   Sanj - 2022-08-07

... brez

+ Sam izdelek

- Montaža komplicirana. Je šlo precej ur...

Boxspring postelja Merlin 140x200

   Stanka - 2022-08-03

Postelja super. Smo zelo zadovoljni. Tudi dostava vse pohvale. Držijo se roka oziroma mi smo jo dobili celo prej kot je bilo rečeno. Res super. Hvala Svetpohistva.

Raztegljiva jedilna miza Ruben - obrtniški hrast

   Eva - 2022-07-31

Raztegljiva miza Ruben (hrast) je bila enostavna za sestaviti, lepa na izgled in praktična (možno jo je raztegniti). Čas dostave je bil daljši od predvidenega, vendar se je splačalo počakati.

+ Možno raztegniti, lepa kombinacija lesa in črnih (lesenih) nog

- Raztegljiv del ni možno spraviti v okviru mize, ampak nekje posebej

Otroška postelja Tree

   Gregor - 2022-07-31

Super.. Hitra dostava ter super postelja.. Hvala?

Pograd TeoTea 90x200 cm

   Metka - 2022-07-29

Ali so možne stopnice na levi strani

Kavč Vary

   Urša - 2022-07-27

Kvaliteta, cena,dostava -zelo zadovoljna.
GOR