Naša spletna stran za izboljšanje uporabniške izkušnje in analizo obiska uporablja piškotke. Informacije o piškotkih in pravna podlaga.
IZBERITE DRŽAVO:

10 priljubljenih polnil za ležišča

Ali želite izbrati ležišče oz. vzmetnico, ki vam bo zdržala res veliko časa in vam ob tem tudi dobro služila? To lahko storite sami brez pomoči strokovnjakov. Če si tega zares želite, si vzemite pet minut časa in preberite ta članek.

Zakaj številni uporabniki ne marajo prodajnih svetovalcev?

 • So vsiljivi,
 • njihovi nasveti niso vedno ustrezni,
 • njihov namen je prodaja, ne iskanje najboljših variant,
 • iščejo lastne koristi.

Osnova vzmetnice je vzmetni blok

Prva stvar, na katero morate biti pozorni pri izbiri ležišča, so vzmeti. Pogojno je mogoče ležišča razdeliti na tri vrste:

 • vzmetni blok,
 • neodvisna vzmetna enota,
 • ležišča brez vzmeti.

Vzmetni blok – ortopedski učinek po dostopni ceni

Vsi se spominjamo vzmeti v kavčih, naslanjačih in vzmetnicah že od jugoslovanskih časov. Minila so leta, Jugoslavija je razpadla, vzmeti pa so ostale. Do danes veljajo za eno najcenejših možnosti. In ta možnost je sposobna zagotoviti dober ortopedski učinek.

Posebnosti Bonnell vzmeti

Enota je lahko sestavljena iz različnega števila vzmeti. Večja je njihova koncentracija na kvadratni meter, boljše je. Elementi so med seboj povezani na prvem in zadnjem zavoju in tvorijo integralno podlago.

Pet prednosti vzmeti Bonnell:
 • ugodna cena,
 • trajnost,
 • enakomerna porazdelitev teže med spanjem,
 • zagotavlja ustrezno podporo hrbtenici,
 • prenaša velike obremenitve in se ne deformira.

Neodvisna vzmetna enota - točkovna opora in anatomski učinek

Zakaj neodvisna enota? Vsaka vzmet je v ločenem žepku in na noben način ni povezana s številnimi stoječimi elementi. Le vrhovi so pritrjeni skupaj. Kaj dobimo kot rezultat? Ko gre teža na eno vzmet, ostale ostanejo v prejšnjem položaju. Bistvo takšnega vzmetenja je skoraj vedno enako – točkovna podpora. Takšen sistem vzmetenja poskrbi ne le za ortopedski pač pa tudi anatomski učinek.

Posebnosti neodvisnih vzmetnih vzmeti

Vzmeti so nameščene v posebnih žepkih. Potrebni so za ohranjanje elementov blizu drug drugega. Poleg tega ohišje ščiti vzmet pred mehanskimi poškodbami. Vzmeti same imajo lahko različne oblike:

 • peščena ura,
 • valj.

Posebnosti teh oblik so različne. Prva možnost je dražja, vendar bo odziv na spremembe položaja telesa hitrejši in jasnejši.

Pet prednosti vzmeti Pocket Spring:
 • točkovna opora hrbtenici,
 • anatomski učinek,
 • primerno za pare z opazno razliko v teži,
 • dolga življenjska doba,
 • prenesejo velike obremenitve.

Vzmetnica brez vzmeti je idealna za otroke

Otroci redko sedijo pri miru in jih je težko spraviti v posteljo. V pomoč bo vzmetnica brez vzmeti. Zakaj priporočamo, da ste pozorni na to? Preprosto: otroka skoki na njem ne bodo zanimali! Takšne ideje niti ne bo imel, če pa jo bo, jo bo hitro izgubil.

Posebnosti vzmetnic brez vzmeti

Kaj jih dela posebne? Nimajo vzmeti, kar pomeni, da značilne amortizacije ne bo. Ta funkcija ne bo vplivala na ortopedske lastnosti izdelka, bo pa pozitivno vplivala na življenjsko dobo. Tudi če otrok želi skočiti nanjo, ne bo zanimivo, z enakim uspehom se lahko igra na tleh. Enota se ne bo deformirala in bo zato trajala dlje.

Pet prednosti vzmetnic brez vzmeti:
 • praviloma brez omejitve teže,
 • zelo zanesljive,
 • dolga življenjska doba,
 • lahko jih očistite doma (v večini primerov),
 • primerne in povsem varne tudi za otroke.

Kje se skriva drobni tisk?

Slabosti so seveda povsod.

 • Vzmetnica z blokom Bonnell ni primerna za pare z veliko razliko v teži.
 • Vzmetnice z enoto Pocket Spring (žepkasto vzmetenje) so dražje od Bonnell različice in niso primerne za uporabnike s težo do 50 kg.
 • Ležišče brez vzmeti je treba izbrati zelo previdno, lahko traja malo dlje, kot je bilo pričakovano.

Mehke plasti polnil

Polnilne plasti so vse, kar morate vedeti pred nakupom vašega novega ležišča. Zdaj pa pojdimo na še en pomemben sestavni del katere koli vzmetnice oz. ležišča – mehke plasti polnil. Pogojno jih lahko razdelimo na dve vrsti:

 • mehko (potrebno za ustvarjanje anatomskega učinka),
 • togo (potrebna za ustvarjanje ortopedskega učinka).

PPU (poliuretanska pena) med najbolj priljubljenimi

Je porozno polnilo, ki združuje mehkobo in elastičnost. Videti je kot penasti blok, pogosto bel. Ne nabira prahu, ne povzroča alergijskih reakcij in hitro povrne obliko po odstranitvi obremenitve

Lateks – stoodstoten anatomski učinek

Ta material je lahko tako naraven kot sintetičen. V obeh primerih je treba vzmetnico narediti mehkejšo. Lateks ima porozno strukturo, je mehkejši od PPU in zato natančno ponavlja konture spalnega telesa, natančno ponavlja vse krivulje.

Memory Foam (spominska pena) – razvila NASA

Vzmetnice imajo res material, ki je bil razvit posebej za astronavte. Ima 'spominski učinek'. Plast si namreč 'zapomni' položaj vašega telesa. Prevrnili se boste in še 10 sekund bo na sloju opazna 'oznaka' vašega telesa. Takoj ko se vrnete nazaj, se bo takoj prilagodilo novemu položaju. Začutili boste, kako lepo material obdaja telo. To je neprimerljivo udobje!

Ogljikova pena je vpojna pena, ki ščiti vaše zdravje

Tudi to polnilo lahko zelo pogosto najdete v vzmetnicah. Po svojih otipnih lastnostih je podobno PPU. Kaj je posebnega pri tej peni? Vpija infrardeče sevanje, odbija vlago in prah. Vpojni material nevtralizira neprijetne vonjave, na njegovi površini ne nastajajo škodljive bakterije.

Sintepon – mehkoba in relief vzmetnice

Material je hipoalergen, ne nabira prahu niti vlage. Ima dobre termoregulacijske parametre. Ste opazili, da je površina vzmetnice reliefna? Mehka, prijetna na dotik, olajšanje je doseženo, le zahvaljujoč sintetičnemu materialu sinteponu.

Kokosova vlakna – ortopedski učinek in naravnost

Stoodstoten naravni material, ki zagotavlja maksimalni ortopedski učinek. Ne gnije, se ne deformira in ne vpija vonjav. Hipoalergeni material je priporočljiv tudi za dojenčke. Naredi vzmetnico bolj trdo, okrepi njen ortopedski učinek in podaljša življenjsko dobo.

Termo klobučevina – jamstvo za dolgo življenjsko dobo ležišča z vzmetmi

T.i. 'termofiber' sloj je narejen iz mešanice naravnih in sintetičnih vlaken. Preprosto je nujno potreben v vzmetnici z vzmetnimi bloki. To polnilo namreč vzmetem onemogoča potisk mehkih plasti polnila in s tem močno podaljša življenjsko dobo izdelka.

Bistveni poudarki

 • Iščete poceni in kakovostne vzmetnice? Potem je vzmetni blok Bonnell tisto, kar potrebujete.
 • Se bojite, da vam bo neprijetno spati, se ne želite 'prevrniti' na stran partnerja? Potem so vzmetnice 'Pocket Spring' narejene prav za vas.
 • Ali želite, da vaš otrok ne skače po postelji? Kupite mu ležišče brez vzmeti!
 • Zmedeni pri izbiri polnil? Ne veste, kaj je boljše? Vse je pravzaprav zelo preprosto! Potrebujete mehko anatomsko vzmetnico? Izberite lateks ali spominsko peno! Če rabite trdo, vam bo močno pomagala vam plast kokosovega oreha.

Če boste potrebovali kakšno dodatno pomoč pri izbiri ležišča ali nadvložka, lahko pokličite svetovalcev Svetpohistva.si.


MNENJA STRANK

Pograd Max-2 - 80x200 cm

   Veronika Čater - 2021-10-20

Zadovoljna z pogradom in ceno. Tudi ležišče je primerbo za majhne otroke

+ Hitra sestava

Stol Vigan moder

   Biserka Glasnovic - 2021-10-14

Stolice su identične bojom i modelom kao na slici. Izuzetno kvalitetne i prekrasno izgledaju u interijeru. Dostava brza i odlična komunikacija sa prodavačem. Za svaku pohvalu. Moja iskrena preporuka

+ Izvrsna kvaliteta

- Nema

Letveni pod RK 25 FIX 140x200 cm

   Nevenka - 2021-10-12

Priporočam, glede cene, glede kvalitete ter dostave.

Vzmetnica Polo - 160x200 cm

   Majda - 2021-10-12

Z vzmetnico smo zelo zadovoljni. Spanje na njej je odlično. Upamo le, da bo v takem stanju ostala čim bolj dolgo.

+ Veliko udobje.

Omara BC-07 bela sijaj

   bruno - 2021-10-06

Dobar omjer cijene i kvalitete

+ Kvaliteta

- Cena

Postelja v omari BC-12 bela sijaj - 160x200 cm

   bruno - 2021-10-06

Super krevet odličan je, na dostavu se čeka 30 dana... Ostalo je sve ok kvaliteta iverala je dobra

+ Kvaliteta dostava super je

- previše djelova redoslijed slaganja je nejasan

Postelja Michigan 140x200 cm Sonoma hrast

   Miraja - 2021-10-02

Hvala za vse in še enkrat hvala za popust

Vzmetnica Polo - 90x190 cm

   Imre - 2021-10-01

Zelo udobno ležišče..

+ Hitra dostava in enostavan prevzem

GOR